Start Prawo w hotelarstwie i gastronomii Nowe stawki VAT w hotelarstwie i gastronomii
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Newsletter - bądź na bieżąco!


Designed by:
Nowe stawki VAT w hotelarstwie i gastronomii Dodaj do Facebook`a PDF Drukuj Email
Prawo w hotelarstwie
sobota, 25 grudnia 2010 10:07

Od 2011 roku zmianie ulegną stawki VAT. Podstawowy podatek od towarów i usług wzrośnie z 22 do 23 proc. Jakie będą tego konsekwencje?
Z końcem 2010 roku upływa okres preferencyjnych stawek podatku od towarów i usług, wynegocjowanych w 2007 roku. Od 2011 roku przez kolejne trzy lata będą obowiązywać nowe stawki VAT.


Podstawowa stawka VAT, wzrośnie z 22 na 23 proc. Stawka 7 proc. zostanie podniesiona do 8 proc. , a stawka 3 proc. do 5 proc. Zmiany VAT wpłyną na ceny wielu produktów i usług. Przedsiębiorcy będą zmuszeni podnieść ceny swoich usług i towarów.





 

W branży gastronomicznej i hotelowej wysokość stawki VAT przekłada się bezpośrednio na atrakcyjność cenową oferty, ponieważ klienci ? w większości osoby fizyczne, nie mają możliwości późniejszego odliczenia kwoty podatku VAT od nabytych usług. Jednak podwyżka stawek VAT to nie jedyna zmiana, jaką szykuje rząd dla tej branży. Obecnie w Sejmie trwają prace nad nowelizacją klasyfikacji statystycznej towarów i usług (PKWiU 2008).
W tej chwili opodatkowaniu stawką obniżoną 7 proc. podlegają usługi hotelowe (PKWiU 55.1) oraz usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania (PKWiU ex 55.2). Nowe przepisy dają możliwość stosowania obniżonej stawki do usług kwalifikowanych w PKWiU 2008 symbolem 55. Natomiast stawka ta w 2011 roku będzie wynosiła 8 proc.


Obniżoną stawkę w wysokości 7 proc. stosują do swoich usług obecnie także przedsiębiorcy z branże gastronomicznej. Możliwość obniżania stawki dla dostaw niektórych towarów i świadczenia niektórych usług zachowano w nowych przepisach o VAT, z tym że do 8 proc. W tej chwili branża gastronomiczna niższą stawką opodatkowuje swoje usługi na mocy odpowiedniego rozporządzenia ministra finansów. Jednak nie wiadomo na razie, czy po 1 stycznia 2011 roku będzie ono nadal obowiązywało. Być może zajdzie konieczność wydania odrębnego rozporządzenia w tej sprawie, ponieważ znowelizowana ustawa o VAT pozwala na stosowanie obniżonej stawki w wysokości 8 proc., a nie jak dotąd ? 7 proc. Nie należy się jednak obawiać, aby usługi gastronomiczne zostały obłożone wyższą stawką podatku VAT niż obniżona.


żródło: wiedzaifinasnse.pl, zmianastawekvat.pl

 
Proszę zarejestruj się by móc dodawać komentarze do tego artykułu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnio dodane:
Dostawcy:
Produkty:
Obiekty:
Posty na forum:
O:Tapety ścienne - oferta dla hoteli
4horeca.com.pl 04-10-14 11:16
Tapety ścienne - oferta dla hoteli
kurek 16-09-14 11:39
O:Zniżki na jedzenie, a program pa...
sebek45 14-09-14 12:23
O:Szkolenie barmańskie? ale gdzie?
sebek45 14-09-14 12:14
O:Wyposażać samemu czy przez firmę?
sebek45 14-09-14 12:00
Regulamin | Marketing |Kontakt

biuro rachunkowe wrocław