ABC hotelu.pl

You are here: Start Prawo w hotelarstwie i gastronomii Nowe stawki VAT w hotelarstwie i gastronomii

Nowe stawki VAT w hotelarstwie i gastronomii

Od 2011 roku zmianie ulegną stawki VAT. Podstawowy podatek od towarów i usług wzrośnie z 22 do 23 proc. Jakie będą tego konsekwencje?
Z końcem 2010 roku upływa okres preferencyjnych stawek podatku od towarów i usług, wynegocjowanych w 2007 roku. Od 2011 roku przez kolejne trzy lata będą obowiązywać nowe stawki VAT.


Podstawowa stawka VAT, wzrośnie z 22 na 23 proc. Stawka 7 proc. zostanie podniesiona do 8 proc. , a stawka 3 proc. do 5 proc. Zmiany VAT wpłyną na ceny wielu produktów i usług. Przedsiębiorcy będą zmuszeni podnieść ceny swoich usług i towarów.





 

W branży gastronomicznej i hotelowej wysokość stawki VAT przekłada się bezpośrednio na atrakcyjność cenową oferty, ponieważ klienci ? w większości osoby fizyczne, nie mają możliwości późniejszego odliczenia kwoty podatku VAT od nabytych usług. Jednak podwyżka stawek VAT to nie jedyna zmiana, jaką szykuje rząd dla tej branży. Obecnie w Sejmie trwają prace nad nowelizacją klasyfikacji statystycznej towarów i usług (PKWiU 2008).
W tej chwili opodatkowaniu stawką obniżoną 7 proc. podlegają usługi hotelowe (PKWiU 55.1) oraz usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania (PKWiU ex 55.2). Nowe przepisy dają możliwość stosowania obniżonej stawki do usług kwalifikowanych w PKWiU 2008 symbolem 55. Natomiast stawka ta w 2011 roku będzie wynosiła 8 proc.


Obniżoną stawkę w wysokości 7 proc. stosują do swoich usług obecnie także przedsiębiorcy z branże gastronomicznej. Możliwość obniżania stawki dla dostaw niektórych towarów i świadczenia niektórych usług zachowano w nowych przepisach o VAT, z tym że do 8 proc. W tej chwili branża gastronomiczna niższą stawką opodatkowuje swoje usługi na mocy odpowiedniego rozporządzenia ministra finansów. Jednak nie wiadomo na razie, czy po 1 stycznia 2011 roku będzie ono nadal obowiązywało. Być może zajdzie konieczność wydania odrębnego rozporządzenia w tej sprawie, ponieważ znowelizowana ustawa o VAT pozwala na stosowanie obniżonej stawki w wysokości 8 proc., a nie jak dotąd ? 7 proc. Nie należy się jednak obawiać, aby usługi gastronomiczne zostały obłożone wyższą stawką podatku VAT niż obniżona.


żródło: wiedzaifinasnse.pl, zmianastawekvat.pl

Drukuj PDF

Proszę zarejestruj się by móc dodawać komentarze do tego artykułu.

Newsletter

Copyright © abcHOTELU.pl 2017

Template by Joomla Themes & Projektowanie stron internetowych.